Dansmeester of Ceremoniemeester Geert Wildenbeest

ceremoniemeester geheel rechts op deze foto uit het jaar 1968

Deze foto uit het jaar 1968 is de enige foto tot nu toe die wij hebben kunnen vinden waar Dansmeester (of Ceremonie meester zoals Geert zelf aangeeft) op afgebeeld staat. Hij staat geheel rechts.

Op deze foto is te zien dat de nieuwe koning Jos Wezendonk gepresenteerd wordt, geflankeerd door diverse senaatsleden en op de achtergrond het vorige Koningspaar Wim Benning en Riek Driessen.

In het jaar 1968 was Lies, de vrouw van Geert, zwanger van hun eerste kindje en daardoor werden de activiteiten qua kermis vieren door Geert en Lies op een laag pitje gezet. In hetzelfde jaar had zijn voorganger (Dansmeester) aangegeven te stoppen zodat Schuttersgilde Claudius Civilis genoodzaakt was om op zoek te gaan naar een nieuwe Dansmeester.

Omdat men had vernomen dat Geert geen kermis zou vieren was het het een logische stap om hem te benaderen en te vragen om deze rol of taak op zich te nemen. Hier twijfelde hij niet over en werd daardoor de nieuwe en kersverse Dansmeester. Dat betekende voor Geert om naar familie van der Kroon te gaan voor het ophalen van een zogenaamde "Scheer", oftwel een formele lange jas (ook wel billentikker genoemd). Een Dansmeester moet er namelijk herkenbaar en formeel bijlopen. Ook een scheidsrechters fluitje behoorde bij de standaarduitrusting van een Dansmeester. Een sterk en broodnodig hulpmiddel om midden in het feestgedruis een aankondiging te doen.

Spelregels.

Taak van de Dansmeester was het toezien op naleving van een aantal spelregels en daarbij ingrijpen waar nodig. Zo kondigde de Dansmeester aan welke dans er gespeeld zou gaan worden door het orkest, gevolgd door een fluitsignaal en het roepen van "Muziek!". Deze dans werd ook met een bord aan het balkon waar het orkest zich bevond weergegeven.

Eenmaal aangekondigd, dan betrad men de dansvloer en kon er gedanst worden. Alle dansparen bewogen zich in een richting, en nooit tegen elkaar in. Dan werd er ingegegrepen door de Dansmeester! Voor de duidelijkheid: allemaal tegen de klok in.

Als tijdens het dansen hoogwaardigheidsbekleders de zaal betraden dan kondigde de Dansmeester dit aan middels het bekende fluitsignaal en moest met ruimte maken op de dansvloer zodat de hoogwaardigheidsbekleders zich naar de troon konden begeven via de dansvloer.

Dames mochten niet met elkaar dansen. Hier werden ze op aangesproken en het was alleen toegestaan tijdens een “dames mazurka”.

Ook het meenmen van een bierglas op de dansvloer was niet toegestaan. Belangrijk detail: in 1968 was de gehele houten dansvloer vernieuwd. Er was een nieuwe pareketvloer gelegd en dus reden temeer om erop toe te zien.

Nuchter.

Het was de bedoeling om als Dansmeester in nuchtere hoedaingheid toezicht te houden. Dat betekende feitelijk dat pas rond 22.30 uur het eerste glasje bier werd genomen. Oftewel een half uur voor het sluiten want om 23.00 uur werd het Wilhelmus ingezet, die door de Dansmeester werd aangkondigd en uit volle borst werd meegzongen. Daarna was de avond voorbij om op de volgende kermis dagen weer volop aanwezig te zijn. Maandag en dinsdag zowel overdags als tijdens het avondbal en woensdag afsluitend bij het avondbal.

In totaal heet Geert dus twaalf keer opgetreden als Dansmeester want na twee jaar konden Geert en Lies weer zelf kermis gaan vieren wat betekende dat zijn rol als Dansmeester werd overgedragen.

Afgeschaft.

Of het nu een Ceremoniemeester is, of een Dansmeester, het is in ieder geval een rol met een bepaalde veranwtwoordelijkheid en status, die later echter is afgeschaft. Ingehaald door de tijd en nieuwe inzichten.

De rol van dansmeester is ook vervuld door:

  • Frans Smolders tijdens een dansavond waar traditionele dansen beoefend konden worden.
  • Hein van Moerkerk (bron: FB pagina Pannerden van nul tot nu - reactie).
  • Hendrik Nijland (bron: FB pagina Pannerden van nul tot nu - reactie).

Met dank aan Geert en Lies Wildenbeest voor zowel het verhaal, de foto alsook de lekkere koffie.

Aftellen naar de Federatieve Schuttersdag

Postadres

Aerdtsestraat 18

6911AS Pannerden

Email: senaat@claudiuscivilis.nl

Privacy Statement

Wilt u weten hoe wij met uw gegevens om gaan? U vindt het in ons Privacy Reglement Claudius Civilis.

Bezoekadres

Dorpsplein 11

6911 AJ Pannerden

0316 - 371319

Voor al uw vragen gerelateerd aan Schuttersgilde Claudius Civilis:

senaat@claudiuscivilis.nl

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.